Opbergkast

Het Meesterstuk, is het laatste project dat ik tijdens mijn opleiding gemaakt heb. Naast dat ik de kast gemaakt heb, heb ik hem ook helemaal zelf ontworpen naar mijn eigen smaak. 

Houtsoort: Noten & eiken

Afwerking: Monocoat Pure

Afmeting: 1800 x 1100 x 450

Opbergkast

Deuren

De deuren zijn uit verschillende materialen gemaakt. Binnen een massief noten raamwerk bevind zich een noten gefineerd MDF paneel met daarin eiken latten verlijmd. De latten zijn verlijmd in een groef. Het lattenpatroon moet lijken op het patroon van de wel bekende tambourdeuren. Ik heb er voor gekozen om de latten van de deuren van eiken te maken, omdat ik hier de aandacht naar toe wilde trekken.

Het raamwerk is verbonden met behulp van de slisverbinding. Deze verbinding is aan beide kopkanten van de deur in zicht. Dit zodat je goed kunt zien hoe de verbinding gemaakt is. Daarnaast is de deur net als de ladenfronten voorzien van gefreesde handgrepen.

Onderstel

Bij het onderstel heb ik er voor gekozen om de verbindingen volledig in zicht te houden. Zo kun je goed zien hoe de verbinding gemaakt is. Ook heb er voor gekozen om het onderstel te laten zakken en het zo te laten lijken dat de romp boven het onderstel zweeft. Tussen de poten bevind zich ook nog een gelamineerd onderdeel, dit is een lat die gebogen is.

Laden

Binnen de romp van de kast heb ik meerdere plekken gemaakt om kleding in op te bergen. Er bevinden zich naast de drie legplanken ook vier laden. Ik heb er voor gekozen om één brede lade, één hoge en twee lage smalle laden te maken. In de laden heb ik de zwaluwstaartverbinding toegepast en de fronten zijn voorzien van gefreesde handgrepen.

Cijfer en reflectie

Ik ben erg tevreden met het eindresultaat van de kast. Naar mijn mening heeft de kast een rustige en warme uitstraling.

Het proces verliep erg goed, het verliep beter en vlotter dan voorgaande jaren. Alle handelingen verliepen als geplant en ik was ruim op tijd klaar.

Cijfer: 10

Productieproces