Persoonlijke werkvoorbereiding complex

29 Maart 2021, 3BPV PERIODE | KUIJT MEUBEL EN INTERIEURBOUW

Tijdens mijn stage heb ik gewerkt met verschillende materialen, zoals MDF, spaanplaat en multiplex. En heb ik verschillende technieken geleerd. In deze opdracht moest ik een nieuw materiaal onderzoeken en moest ik een nieuwe techniek aanleren. 

Nieuw materiaal onderzoeken:

Vochtwerend MDF/ MDF V313

MDF is een vezelplaat. Dit houd in dat de plaat  is opgebouwd uit kleine houtvezels die verlijmd zijn en onder hoge druk en temperatuur zijn samengeperst. Doordat de vezels samengeperst worden ontstaat er een sterke plaat met een glad oppervlak. MFD laat zich erg makkelijk bewerken en zal niet uit splinteren tijdens het zagen of frezen.

Het soort MDF dat ik gebruikt heb is MDF V313, ook wel bekend als Vochtwerend MDF. Deze plaat is geschikt voor toepassingen in vochtige ruimtes. Vochtwerend MDF bestaat uit houtvezels die samengeperst zijn met een speciale watervaste lijmsoort. Ook wordt deze onder meer druk samengeperst dan normaal MDF. Hierdoor kan het beter tegen vocht.

Vochtwerend MFD word toegepast in bijvoorbeeld keukens, badkamermeubels, vloeren, vensterbanken, plinten en architraven (deurlijsten).

Nieuwe techniek aanleren:

Tijdens mijn stage heb ik twee nachtkastjes moeten maken. Hiervoor heb ik een nieuwe techniek geleerd, de techniek van het vouwen van verstekken. Mijn begeleider heeft goed uitgelegd hoe ik dit aan moest pakken.

Stappenplan:

·       Kastdelen op volgorde neerleggen

·       Verstekken aan elkaar tapen

·       Verstekken dichtvouwen en kijken of deze mooi sluiten

·       Lijm in het verstek aanbrengen

·       Kastdelen dichtvouwen

·       Laatste hoek vast tapen

·       Controleren of het kastje haaks is en alle naden gesloten zijn.

Tijdens het lijmen van de twee nachtkastjes die ik gemaakt heb, kreeg ik wat tips om het verstek nog beter en mooier te lijmen. Ik kreeg de tip om het verstek iets over elkaar heen van te tapen zodat deze tijdens het vouwen naar elkaar toe getrokken worden. Ook vertelde mijn begeleider dat ik de verstekken van beide zijden naar het verstek toe moest tapen, zodat er van twee kanten trek kracht op de verbinding komt te staan.