Engelse hamer

Bij het maken van de Engelse hamer kwamen er veel nieuwe handelingen kijken. Net als voorgaande opdrachten hebben we het hout van school zelf gekregen. We moesten vervolgens van een tekening aflezen hoe de hamer gemaakt moest worden.

Houtsoort: Steenbeuken & essen

Afwerking: Lijnzaadolie

De hamersteel moest onder een hoek geschaafd worden. Dat wil zeggen dat de bovenkant breder is dat de onderkant. De hamersteel is gemaakt van essen met een zo recht mogelijke nerf. De hamerkop is gemaakt van steenbeuken. Deze houtsoort is hard en erg sterk.

Hamerkop

De kop van de hamer is gemaakt van de houtsoort steenbeuken. Hij bestaat uit vier stukken hout die op elkaar gelijmd zijn. De kop is pas geschaafd naar de vorm van een mal die we op school konden gebruiken om af te tekenen. Het schaven was erg veel werk.

Hamersteel

De hamersteel is gemaakt van essenhout. De steel loop van boven naar beneden af. De bovenkant is breder dan de onderkant. Ook heeft de hamersteel aan de boven en onderkant rondom schuine kanten. 

Cijfer en reflectie

Ik vond het erg leuk om de Engelse hamer te maken. Nadat hij af was ben ik hem ook gaan gebruiken. Ik ben erg tevreden met het resultaat. Het uiterlijk ziet er erg strak uit. Op één punt na klopt deze hamer volgens tekening. Ik had een foutje gemaakt met de schuine kant van de hamersteel. Deze is iets dieper komen liggen.

Cijfer: 8,6