Bewerkingen uitvoeren met houtbewerkingsmachines

21 FEBRUARI 2020, 1BPV PERIODE | FRED CONSTANT

Tijdens mijn stage heb ik de opdracht van het bewerken van hout op houtbewerkingsmachines gedaan. Ik heb met meerdere machines gewerkt tijdens mijn stage maar ga het in dit verslag vooral richten op de formaatzaag. Ik heb namelijk vooral de formaatzaag gebruikt omdat je er veel bewerkingen op kan doen.

Bij deze opdracht heb ik de groeven gezaagd in de latten van de verdeellatten. Dit waren de twee lange latten. Op de formaatzaag kon ik via het menu van de zaag instellen op welke afstand ik de groeven wilde hebben en hoe breed en diep de groeven moesten worden. Dit was een zeer makkelijke manier voor het maken van groeven.

Bij het werken met de formaatzaag moet je vooral letten op dat je maar één geleider te gelijker tijd gebruikt. En dat je je handen niet in de buurt komen van de zaag. Daarnaast is de hoogte van het zaagblad ook belangrijk.

Ik heb ook nog met andere machines gewerkt. Zo heb ik met de afkortzaag, schulpzaag, vlakbank, vandiktebank, formaatzaag en een op maat schuurbandmachine waarbij je je werk precies op de maat die je wilt kan laten schuren.

Als top kreeg ik dat ik veilig en netjes te werk ga.

Als tip kreeg ik dat ik volgende keer efficiënter te werk moet gaan. Ik zou bijvoorbeeld de groeven van de twee latten in een keer kunnen doen door ze naast elkaar te leggen.